donderdag 11 juli 2013

Kaart Madeira en Funchal – Vakantie Portugal Provincies

Kaart Madeira, steden, eilanden: EU
Madeira is een van de zeven NUTS-II regio’s van Portugal. De archipel ligt in de Atlantische Oceaan en heeft 267.785 inwoners (2011). De hoofdstad is Funchal.

De regio ligt ongeveer 520 kilometer ten westen van de kust van Afrika en 1.000 kilometer ten zuidwesten van Portugal. Bij Madeira horen ook de eilanden Porto Santo, de Ilhas Desertas en de Ilhas Selvagens.

De archipel heeft binnen Portugal een autonome status. De Portugese naam is Região Autónoma da Madeira.

De eilandengroep is vulkanisch van oorsprong. Madeira is een bergachtig eiland met steile basaltrotsen en veel bossen. De hoogste berg is met een hoogte van 1.862 meter de Pico Ruivo.

De kust bestaat grotendeels uit steile rotsen en heeft weinig zandstranden.

Madeira kenmerkt zich door een netwerk van levada's. Dit zijn smalle irrigatiekanalen die over het hele eiland door de bergen zijn aangelegd.

Op Madeira neemt de wijnbouw een belangrijke plaats. Andere landbouwproducten die het eiland voortbrengt zijn onder meer suikerriet, aardappelen, graan, groenten en fruit.

Het eiland staat ook bekend als het bloemeneiland vanwege de vele exotische bloemen die er in het wild groeien.

Eilanden
Tot het hoofdeiland Madeira horen ook de eilanden Ilhéu de Agostinho, Ilhéu de São Lourenço en Ilhéu Mole.

Porto Santo bestaat verder uit de eilanden Ilhéu de Baixo ou da Cal, Ilhéu de Ferro, Ilhéu das Cenouras, Ilhéu de Fora en Ilhéu de Cima.

De Desertas Eilanden bestaan uit de drie onbewoonde eilanden Deserta Grande, Bugio en Ilhéu de Chão.

De Ilhas Selvagens omvatten drie hoofdeilanden en 16 onbewoonde eilandjes die zijn onderverdeeld in twee groepen

De noordelijke groep bestaat uit Selvagem Grande, Ilhéu de Palheiro da Terra en Ilhéu de Palheiro do Mar.

De zuidoostelijke groep bestaat uit Selvagem Pequena, Ilhéu Grande, Ilhéu Sul, Ilhéu Pequeno, Ilhéu Fora, Ilhéu Alto, Ilhéu Comprido, Ilhéu Redondo en Ilhéu Norte.

Gemeenten
Madeira is bestuurlijk onderverdeeld in elf gemeenten. Dit zijn Calheta (Madeira), Câmara de Lobos, Funchal, Machico, Ponta do Sol, Porto Moniz, Porto Santo, Ribeira Brava, Santa Cruz, Santana en São Vicente.

Vakantie
Madeira heeft een mediterraan klimaat, maar daarin komen regionale verschillen voor op de eilanden in aantal zonne-uren, temperatuur en neerslag.

De archipel is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, het aangename weer, watersportrecreatie en de stranden.

Het strand Praia Dourada op het eiland Porto Santo heeft een lengte van negen kilometer. De afgelopen decennia zijn er veel hotels gebouwd om de vele toeristen onder te brengen.

De sfeervolle stad Funchal is amfitheatersgewijs gebouwd en ligt in een schilderachtig landschap. De stad heeft een kathedraal uit de 15de eeuw.

Het eiland is bekend om de Madeira-wijn die er wordt geproduceerd.

Steden
Naast de hoofdstad en grootste stad Funchal zijn een aantal andere steden op Madeira: Câmara de Lobos, Santa Cruz, Machico, Santo António.